Ny CD - Til Pasviks Pris

CD produksjon på kjøkkenet  

CD'en er til salgs på julemessa på Skogfoss 29 og 30/11 - 2014 for kr 150,-. Det er også mulig å kjøpe CD'en for kr 200,- inkl porto ved å sende en epost: til trygve@beddari.no Til Pasviks pris


I 2014 har Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen samlet inn musikk fra grensekommunen Sør-Varanger. Her møtes norsk, finsk, sjøsamisk, skoltesamisk og russisk kultur. Også rallarkulturen er med.

I løpet av høsten 2014 har vi, i "snekkerboden" til Olav Beddari, spilt inn en rekke av de innsamlede sangene. I studiojobbingen har vi fått muligheten til å være enda friere i instrumenterering og arrangering en vi gjør på konsertene.

Nedenfor finner du en beskrivelse av de 13 låtene som finnes på plata med lytteeksempler.

Stoffet vi har samlet inn har vi arrangert og modernisert. Under livefremføringen benytter vi loops, dvs at vi tar opp mens vi fremfører og spiller det av i samme slengen slik at vi kan legge på flere instrumenter og stemmer. På den måten kan vi til tider fremstå som et åttemanns kor eller som en kvintett med piano, strengeinstrumenter, trekkspill, perkusjon og vokal.

 
Les reportasje fra innspillingen av plata


1. I höga nordanlender – Inarinjärvi
Du store Enare. Pasvikelvas kilde. Det at vannet i Pasvikelva kom fra denne merkelige sjøen et sted langt, langt borte var et forunderlig eventyr for folk i dalen. Det var ingen fantasi at landet på andre siden av elva var åpent tilgjengelig. At skisporene gikk rett over elva. At venner kom roende. At det på fredagskveldene ble ropt over elva at badstua var klar. “Sauna on kuuma.” 20 000 finner hadde sitt hjem i Petsamo. Høsten 1944, som vi nå feirer 70-års jubileum for, ble slutten for Petsamo. Nå heter det Petsjenga. Sangen om Inarijärvi har vært som en nasjonalsang å regne i Pasvik. Den er kjent på finsk, på norsk og på samisk. Vi har funnet frem orginalteksten på svensk. Tekst: Zachris Topelius. Melodi: Evert Suonio

Lytt til utdrag av sangen


2. Toll Skogsdrifta har vært den største næringa i dalen. Millioner av tømmerstokker ble fløtet ned til sagbruket på Elvenes. Denne folketonen har vi etter Eyolf Stiksrud. Det er en hyllest til alle de som arbeidet i tømmerskogen. Her har vi brukt øksa mot trestammen som grunnrytme.

Lytt til utdrag av sangen3. Moskvanetter - Podmoskovnye vetsjera - Подмосковные вечера. Er en av de russiske sangene som er best kjent utenfor Russland. Sangen ble skrevet av komponist Vasilij Solovyov-Sedoy og poeten Mikhail Matusovskij i 1955.
Oversettelse fra svensk: Anne Margaret Nilsen

Lytt til utdrag av sangen


4. Pelle Tordenbrags vise Rallarvise.
Rallarkulturen er godt representert i Sør Varanger kommune, men hvor har alle rallarvisene blitt av?
Vi fremførte denne sangen for Olav Beddari og han kjente den godt fordi hans far hadde lært den da han en periode hadde arbeidet i gruva i Bjørnevatn. Her er det feiselen som gir grunnrytmen.
Hvis du kjenner du til flere rallarsanger fra Sør-Varanger så ikke nøl med å si fra til oss!

Lytt til utdrag av sangen


5. Til Pasviks pris
Denne teksten dikta Eila Brandsegg (Sotkajärvi) fra Kjerringnes i Pasvik i 1943. Da var hun 16 år. Melodi: Bring back my boney to me – Skotsk folketone

Lytt til utdrag av sangen


6. Sjøsamejoik fra Bugøyfjord
I løpet av det året vi har bodd i Pasvikdalen har vi lett rundt etter sjøsamisk musikk fra Sør-Varanger. Fra museet i Tromsø fikk vi endelig napp på kroken. De satt på sjøsamiske opptak fra 1956. Joiken er etter Nils Hivand fra Bugøyfjord. Vi har tatt utgangspunkt i melodien fra denne joiken og laget et eget arrangement på den.

Lytt til utdrag av sangen


7. Suenjel - Russisk Shottis
En gang, ikke så veldig lenge før Sør-Varanger og Pasvikdalens befolkning ble frigjort, altså mens området enda var fritt, kom det en melodi roende over elva i båt fra øst med en mann og et trekkspill. Det var spillemannen Robert Dahl som på spilleoppdrag i Petsamo hadde lært seg en russisk shottis.

Den lystige shottisen som han lærte har også et vemod i melodien. Vi har latt denne shottisen bære historien til slutten for et helt folkeslag. Skoltesamene, øst-samene eller Nuortelazak som de selv kaller seg. Folkeslaget som har bodd her i minst 2000 år og som ikke har noen ord for krig på sitt språk.
Høsten 44 måtte de flykte til Finland over Inarinjärvi. Da ble reinflokkene de hadde samlet skremt av fly, tanks, bomber og granater. Reinen, hovedlivsgrunnlaget ble igjen. Det samme ble husene, båtene, fiskegarnene og den russisk ortodokse kirka deres.
Tekst: Anne Margaret Nilsen

Lytt til utdrag av sangen


8. Minun kultani kaunis on - finsk folkevise
“Min kjære er en vakker, selv om hun er mager.”
I denne humoristiske sangen lovpriser en ung mann eller kvinne sin elskede som vakker, selv om det kanskje ikke er helt sant.

Lytt til utdrag av sangen


9. Pusekatt
Denne sangen blei en stor hit blant de små barna på Svanvik og Skogfoss. Tekst og melodi: Ove Storland

Lytt til utdrag av sangen10. Gjeddeblues
Denne bluesen begynte Peter (Pekka) Beddari å dikte på for mange år siden. Etter bror Pekkas død, fullførte Yngve Beddari (Gjeddari) både teksten og melodien. Peters gamle munnspill har fått plass i låta

Lytt til utdrag av sangen

11. Säkijärven polkka
Under fortsettelseskrigen i 1941 hadde russiske styrker satt ut radiostyrte miner i Viborg (Viipuri). For å blokkere radiosignalene spilte finnene Viljo Vesterinens populære låt fra 1939. Säkkijärven polkka gikk uavbrutt i ukesvis på eteren inntil minene var funnet og desarmert. Denne sangen har vært svært populær også i Pasvik. Tekst: Reino Helismaa

Lytt til utdrag av sangen


12. Minner fra Pasvik Vals av Robert Dahl
”Jeg satt i fjæra og så over elva. Det var enda frigjøringsåret. Jeg tenkte på hvordan det var før, og på folket der over. Jeg følte så vemodige tanker. Og at jeg skulle ha laget en slått som skulle hete Minner fra Pasvik.” Fra den tiden jeg var smågutt…” (Sitat fra boka av Pål Espolin Johnson: Norge – mitt Nord-Norge). I samme bok ser vi et bilde av Robert Dahl med trekkspill på fanget og lenger ned på sida et bilde av Trygve som barn. Ingen viste vel da at Trygve skulle føre trekkspillarven i Pasvik videre.

Lytt til utdrag av sangen


13. Nordavinden Karl Evind Bordi med sine over 200 komposisjoner er vel den fra Pasvik som har laget flest melodier. Olav Beddari fikk i 2011 noter og tekst av Karl Eivind og sendte de til Trygve. Sangen ble med på flyttelasset nordover og her er resultatet.

Lytt til utdrag av sangen


Medvirkende
Anne Margaret Nilsen: Vokal, perkusjon
Trygve Beddari: Piano, trekkspill, gitar, bass, munnharpe, munnspill, perkusjon, øksehugg, loop, vokal og overtonesang.
Yngve Beddari: Vokal på Gjeddeblues og Säkkijärven polkka.

<<< Til forsiden